Новації реформи порядку державної реєстрації прав на нерухоме майно

Часто на оформлення або переоформлення свого права люди витрачали місяці або навіть роки. Це стало абсолютно неприйнятним в наш час суттєвого збільшення інтенсивності цивільного та господарського обігу нерухомості, переходу країни на європейські стандарти правовідносин.

Ці виклики часу спричинили прийняття змін в законодавство стосовно спочатку інвентаризації об’єктів нерухомості, а зараз і їх державної реєстрації, суттєво розширивши перелік осіб, що мають право її проводити.

Статус державного реєстратора прав на нерухоме майно отримали насамперед приватні нотаріуси, які тепер поряд з вчиненням нотаріальних дій отримали право здійснення державної реєстрації прав, при чому і як наслідок чи передумова нотаріальної дії, і як в якості окремої операції! Законодавство суттєво розширило таким чином функції та повноваження нотаріуса під час здійснення як нотаріальних дій і під час проведення реєстрації прав на нерухомість у державному реєстрі прав, дозволивши гнучко без бюрократії вирішувати питання внесення актуальних відомостей про технічний стан квартир та будинків до державного реєстру прав, зокрема на підставі п.54 Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 25 грудня 2015 р. № 1127, який передбачає право державного реєстратора (нотаріуса) під час проведення державної реєстрації прав до Державного реєстру прав вносити актуальні відомості про об’єкт нерухомого майна відповідно до технічного паспорта,  що містить актуальні відомості про технічні характеристики на такий об’єкт. 

При цьому не належать до самочинного будівництва для квартир багатоквартирних житлових будинків, гуртожитків згідно пункту 3.2 розділу 3 Інструкції про порядок проведення технічної інвентаризації об'єктів нерухомого майна:

- перепланування, пов'язані зі збільшенням житлової або підсобної площі за рахунок демонтажу перегородок без порушення капітальних несучих стін, несучих конструкцій, опор, балок за рахунок площ коридорів та допоміжних приміщень; 
- влаштування чи закриття дверних (віконних) прорізів у внутрішніх некапітальних стінах;   
- влаштування перегородок в підсобних приміщеннях; 
- демонтування або влаштування шаф, антресолей, комор;
- демонтування камінів, грубок, печей (без перекривання вентиляційних шахт, димоходів);
- зменшення площ за рахунок утеплення, оздоблення стін; 
- перестановка інженерного та сантехнічного обладнання в межах призначених приміщень;   
- засклення балконів та лоджій, крім будинків, що занесені до Державного реєстру нерухомих пам'яток України. 

Фахівці нашого підприємства готові оперативно виготовити технічний паспорт на квартиру після проведення перелічених облаштувань із визначенням її нових технічних характеристик, а також оперативно забезпечити подання заяви на внесення відомостей нових характеристик до державного реєстру прав. 

усі новини